Vraag van de maand (4)

In de rubriek ‘Vraag van de maand’ beantwoordt ds. Arjan Berensen maandelijks een veelgestelde vraag over kerkelijke zaken. In de eerste twaalf afleveringen staat de eredienst centraal. Deze maand: ‘hoe bereid ik mij het beste voor op een kerkdienst?’

Ik maak het antwoord op deze vraag zo concreet mogelijk
door een aantal aandachtspunten te noemen:

1. Bidt voor aanvang van de dienst: voor jezelf, voor andere kerkgangers, voor de voorganger
2. Vraag voorganger of scriba van je gemeente of hij/zij je iedere week de ordes van dienst voor aanstaande zondag kan e-mailen, zodat je vooraf weet waar de dienst over gaat
3. Lees de bijbeltekst op zaterdagavond vast door en laat het door je heengaan aan de hand van drie vragen die je noteert in een schrijfblokje: a. wat spreekt je aan?, b. wat valt je op?, c. wat zou je willen weten?
4. Kom op tijd in de kerk en neem de tijd om ‘te landen’: zoek rust in je hoofd en maak ruimte voor het Evangelie.
5. Wees wakker. Slaap tijdig op zaterdagavond. Wees tijdig wakker op zondagmiddag (bij middagrust).
6. Neem een schrijfblokje mee en noteer de hoofdpunten van de preek.
7. Probeer niet de héle preek te onthouden, onthoud één boodschap die jij er voor jezelf uithaalt. Wat vertelt de verkondiging jou over de Here God, op dit moment van jouw leven?
8. Praat bij de koffie over de preek, niet over de prediker.
9. Kijk elke maandagavond in je schrijfblokje en schrijf onder je aantekeningen van gisteren tenminste één punt op dat je aanspreekt.
Bidt, dat dat punt ook in jouw leven zijn uitwerking krijgt.
10. Betrek je kinderen bij de kerkgang en beleef de dienst als gezin.

Wat de laatste tip betreft: kinderen zijn geholpen als zij van hun ouders een boekje krijgen waarin ze tijdens de kerkdienst kunnen opschrijven waar de dienst over gaat. Bijkomend voordeel is, dat ouders en kind(-eren) thuis verder kunnen doorpraten over de dienst.
Aanschaftip: Hanneke-Schaap Jonker, Zondagboek – meer beleven aan de kerkdienst, ISBN: 9789023920823, € 12,50. Het boekje geeft voor iedere zondag een ‘luistervraag’ voor bij de preek en een ‘praatvraag’ voor bij de koffie na de kerkdienst. Als ouders en kind(-eren) kun je zo samen optrekken in het beleven en verwerken van de kerkdienst.

Op de website kerkboekje.nl kun je een standaardboekje uitprinten dat je kind tijdens de preek kan invullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code