E-formatie? – Je binnenkamer en je tablet

Onderzoeksbureau GfK stelde in december 2012 dat 4,3 miljoen Nederlanders een tablet bezitten. Ongeveer 500.000 Nederlanders (!) hadden zich voorgenomen om in de feestdagen van die maand elkaar een tablet kado te doen! Daarnaast hebben 7 miljoen Nederlanders een smartphone.
Aangezien christenen net gewone mensen zijn, kun je op basis van deze cijfers rustig aannemen dat in vrijwel ieder doorsnee Nederlands christengezin een tablet of smartphone aanwezig is.

Het zou gemakkelijk zijn om als predikant het vermanende vingertje uit te steken over de mogelijke gevaren van deze nieuwe digitale revolutie. Maar ik kies liever voor de tactiek die de Reformatoren ook ooit kozen. Van Reformator Maarten Luther was bekend dat hij goed bevriend was met  plaatselijke drukker en schilder Lucas Cranach de Oudere. Luther was peetoom van één van de dochters van Cranach; Cranach zou later de portretten van Luther vervaardigen die hem letterlijk wereldwijd een gezicht gaven. Je kunt wel stellen dat er een innige band bestond tussen de toenmalige ‘nieuwe media’ en deze Reformator. Niets, verheven vinger, maar een handig inspelen op de nieuwe mogelijkheden van die tijd.

´Dat was die andere tijd, terug naar de onze´. Welke mogelijkheden biedt een tablet voor het persoonlijk geloofsleven? Is het denkbaar dat deze en nieuwe andere technische mogelijkheden bijdragen tot een soort e-formatie ;-)?
Ik doe een voorzet. Hier zijn een 7 concrete manieren waarop je tablet een goede plaats kan innemen in je binnenkamer van persoonlijke omgang met de Here God:

 1. De website godopjeipod.nl heeft een feed voor een dagelijkse Podcast met een bijbeltekst. Het feit dat de Podcast automatisch op je tablet, IPhone of IPod ingeladen wordt, helpt je om dagelijks stil te staan bij Gods Woord.
 2. Op de website biblija.net kun je gratis alle relevante Nederlandse bijbelvertalingen bekijken, downloaden en vergelijken.
 3. Via Google Play Store, Apple´s AppStore of Youversion.com kun je de Bijbel-App van Youversion downloaden. De App geeft gratis inzage in de Nieuwe Bijbelvertaling, NBG´51-vertaling en de Statenvertaling. Je hebt daarvoor wel een werkende Wifi- of 3G-verbinding nodig. Handig is de optie om bladwijzers toe te voegen. Ook de functie om iedere dag op een zelf vastgesteld tijdstip een stukje uit één van de aangeboden leesroosters op je scherm te krijgen, draagt bij een stabiel persoonlijk geloofsleven. (YouVersion is gratis. Voor wie geld wil investeren en nét wat neer nodig heeft, biedt het Nederlandse Bijbel Genootschap een aanvullend overzicht met Apps).
 4. Op social media kun je je vaak abonneren op vrienden of Tweeps die dagelijkse bijbelteksten of bijbelstudies aanbieden. Bij Facebook kun je denken aan MijnKerk en op Twitter aan de Bijbelse dagteksten.
 5. Alleen al de Facebookpagina van Bijbel/Bible heeft 47 miljoen (!) volgers. Heel bemoedigend, als je in ons land soms het gevoel hebt dat je de enige bent die in God gelooft. Bemoedig jezelf én die ander, liken dus!
 6. De website kerkdienstgemist.nl zendt kerkdiensten uit. Bij een toenemend aantal kerken gebeurt dat ook met beeld. Wie op vakantie is, doet er goed aan om éérst de lokale plaatselijke gemeente bezoeken – zelfs als je de lokale taal niet verstaat (want zo bemoedig je je zusters en broeders daar ook). Maar als je daarna dan nog een begrijpelijke Nederlandse dienst wilt meemaken, dan kun je terecht op die website of op de website van je plaatselijke gemeente. Ook een uitkomst, als je onverhoopt in een ziekenhuis of zorginstelling verblijven moet.
 7. Veel christen-gezinnen hebben de gewoonte om de avondmaaltijd af te sluiten met gebed en/of zang. Niet ieder gezin is echter even muzikaal, en samen zingen kan dan best lastig zijn. Geen nood, je neemt je tablet na de maaltijd en je zoekt op Youtube een Themakanaal met christelijke muziek, zoals deze voor kinderen. Je kind heeft op zijn/haar basisschool vermoedelijk in de klas al een Smartboard waarmee de juf of meester de samenzang bij de dagopening begeleidt. Nu, dat kun je dus thuis voortaan ook. Het zal zeker helpen dit moment voor je kind waardevol en herkenbaar te maken. Je kunt dit natuurlijk ook aanvankelijk beperken tot één keer per week, bijvoorbeeld een uitgebreider moment op zondag.
  Daarnaast zijn Kinderbijbel-Apps (zoals die van Jongbloed BV) en de Samen-Geloven -App van de Evangelische Omroep zeer bruikbare middelen in de geloofsopvoeding.

Samengevat: moderne technische middelen bieden nieuwe mogelijkheden om Gods Woord centraal te stellen in ons (geloofs-)leven. Neem (uw tablet), en lees!

Deze blog wordt medio 2014 geplaatst in ‘Credo’, een maandelijks tijdschrift van het Confessioneel Gereformeerd Beraad.

4 Replies to “E-formatie? – Je binnenkamer en je tablet”

 1. roel bosch

  Het RKK pastoraat brengt de getijden dagelijks live als audio uit de abdij O. L.
  Vrouw van Koningsoord op het landgoed Johannahoeve in Arnhem.
  getijden.rkk.nl/
  1. Nachtwake 04:25 ~ 5:20 55 minuten
  2. Lauden 07:10 ~ 8:30 80 minuten
  3. Terts 09:25 ~ 9:50 25 minuten
  4. Sext 12:10 ~ 12:35 25 minuten
  5. Noon 14:10 ~ 14:35 25 minuten
  6. Vespers 16:55 ~ 17:55 60 minuten
  7. Completen 19:25 ~ 19:55 30 minuten
  Op de site van Koningsoord is het psalmenschema te downloaden, Abdijboek,
  www. koningsoord.nl
  Wie weet, als je ’s nachts niet kunt slapen en om 4.30 een kwartier meebidt, slaap je daarna in vrede weer in… Sommige van deze vieringen hebben in de tweede helft heel lange stilte, uiteindelijk weer door klokgelui beeindigd.

 2. Eric van den Berg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code